Wat zit er allemaal bij mijn product?
- Ongeveer 80-100g verse waterkefirkorrels waarmee u om de 1 of 2 dagen 1L kefir kunt maken. Ze worden bewaard in een speciale opgietvloeistof om de cultuur fris te houden tijdens de verzending. Deze cultuur zal zich mettertijd verder ontwikkelen en groeien zodat u steeds meer kefir kunt maken of kefir cadeau kunt doen aan familie of vrienden.
- Gedetailleerde stap-voor-staphandleiding voor de bereiding en verzorging van kefir. Meer informatie
- Enkele recepten met overheerlijke recepten op basis van kefir.
- We beantwoorden al uw vragen over de cultuur op onze website..
- Als de cultuur u niet in goede staat bereikt, krijgt u een nieuwe..
- Sanitaire garantie en probiotische kwaliteit. Meer informatie
Waarover gaat de verzorgingshandleiding?
Bij uw kefircultuur wordt een verzorgingshandleiding en een receptenboek met eenvoudige maar overheerlijke recepten geleverd. In de handleiding worden de volgende thema’s behandeld:
- Hoe kefir maken en trucs voor de fermentatie, tijden, stappen enz.
- Hoe uw moedercultuur verzorgen en voeden.
- Veelgestelde vragen over kefir.
Wat is kefir? Kefir maken is gemakkelijk, wij vertellen u hoe u te werk moet gaan
Wat is kefir?
Kefir is een drank op basis van gefermenteerde melk of gefermenteerd water die heel veel micro-organismen bevat die in symbiose in de zogenoemde kefirkorrels of kefirculturen leven. Veel mensen denken dat een kefircultuur een schimmel is maar dat klopt niet. Een kefircultuur is een gemeenschap van bacteriën en gisten die in symbiose leven. Kefir is één van de meest complexe voedingsmiddelen ter wereld. Sommige studies hebben wel 500 verschillende micro-organismen geteld. Sommige van deze bacteriën vormen de korrels die zo typerend zijn voor kefirculturen. Deze korrels zijn het resultaat van de verwerking van verschillende voedingsstoffen in de door de bacteriën gefermenteerde vloeistof. Deze korrels zijn zeer kenmerkend voor de traditionele kefirculturen en zijn zeer verschillend van de zakjes en poedercapsules die in de supermarkten worden verkocht.
Drie eenvoudige stappen om thuis waterkefir te maken
- Voeg de aanbevolen hoeveelheid suiker (zie instructies) bij een liter water. Minstens 20 g/l. Raadpleeg de informatie voor diabetici.
- Doe de korrels bij het suikerwater in een niet-metalen pot en laat 48 tot 72 uur, op kamertemperatuur en buiten het bereik van zonnestralen rusten.
- U kunt ook fruit of gedroogde vruchten toevoegen.
- Na 48 uur, wanneer het suikerwater is gefermenteerd, moet u de kefirkorrels zeven en van het water scheiden.
- Als u de korrels opnieuw in suikerwater laat weken wordt er een nieuwe fermentatiecyclus gestart.
- Zet de kefir in de koelkast om de fermentatietijd te verlengen als u even met de productie wilt stoppen. Al deze informatie en nuttige tips staan in de handleiding die we bij onze culturen voegen.
De technieken voor een optimale smaak, de antwoorden op veelgestelde vragen en andere informatie kunt u nalezen in onze verzorgingshandleiding die we bij al onze producten voegen.
Informatie voor diabetici
De suiker is een essentieel ingrediënt voor de waterkefir omdat de belangrijkste micro-organismen van de kefir suiker als voedingsmiddel gebruiken. Op lange termijn kunt u geen kefir maken zonder suiker. De minimale hoeveelheid suiker is echter niet groot. Ongeveer 20 g per liter. U moet er rekening mee houden dat de kefircultuur tijdens de fermentatie een groot deel van de suiker consumeert (namelijk 50% tot 80%, in geval van een fermentatieperiode van 48 uur bij 20°C en de door ons opgegeven schimmel-waterverhouding). Het eindresultaat zal bijgevolg slechts 10 g suiker per liter bevatten. Ter illustratie, een liter Coca-Cola bevat 120 g suiker. Als u de minimale hoeveelheden volgt, zal een glas van 200 ml waterkefir ongeveer 2-4 g suiker bevatten. Elke klant moet zijn situatie echter zelf beoordelen en beslissen of hij waterkefir mag drinken.
Vindt u onze culturen duur? Vergeet niet dat u met onze culturen veel geld kunt besparen
Ten gevolge van de eisen inzake opslag, transport en industriële productie is de probiotische kwaliteit van de kefir of komboecha die in de supermarkten wordt aangeboden veel lager dan die van huisgemaakte kefir of komboecha op basis van een traditionele cultuur. Bovendien zijn ook de kosten op middellange termijn voor de gebruiker veel lager. Een traditionele startcultuur kan u 20 tot 30 euro kosten maar zal onbeperkt kefir of komboecha produceren en zelfs groeien zodat u op termijn grote hoeveelheden kefir of komboecha kunt maken of een cultuur aan iemand cadeau kunt doen. De commerciële producten van lagere probiotische kwaliteit zullen veel duurder uitvallen als u regelmatig kefir of komboecha wilt drinken. In onderstaande tabel vergelijken we de verschillende commerciële opties met kefir of komboecha:
Type | Herbruikbaar met behoud van de probiotische kwaliteit | Probiotische kwaliteit | Geschatte prijs | Totale prijskaartje als u 3 maanden lang 1/2 liter per dag (de aanbevolen hoeveelheid probiotica) drinkt |
 Probiotische pillen. | Nee | Is afhankelijk van het merk en van het transport, de gekoelde opslag en de industriële productie.
Gemiddeld-Hoog
| € 2/capsule | € 120-240 afhankelijk van de exacte dosis. |
  Kefir uit de supermarkt (Yaranza, Cantero de Létur, Mercadona enz.) | Nee | Is in grote mate afhankelijk van het transport, de correcte gekoelde opslag en de industriële productie. Gemiddeld-Laag | € 5/liter | 225€ |
  Kefir in poedervorm, capsules of zakjes. | Nee | Is in grote mate afhankelijk van het transport, de correcte gekoelde opslag en de industriële productie. Gemiddeld-Laag | € 4/liter | 180€ + kosten van de melk. |
   Traditionele moederculturen van kefir, komboecha en yoghurt van Kefiralia | Ja. De cultuur wordt zelfs groter zodat u uw familie of vrienden een stukje cadeau kunt doen | De drank wordt bijna onmiddellijk geconsumeerd, de ingrediënten worden door de klant gekozen en het product wordt niet industrieel verwerkt waardoor de gezonde micro-organismen in leven blijven. Zeer hoog | € 25/cultuur | € 25 startkost + kosten van de melk, of het water/de thee + de suiker in het geval van waterkefir of komboecha |
Uit de vergelijking blijkt dat een traditionele komboecha-, kefir- of yoghurtcultuur thuis ons een product van betere kwaliteit oplevert en ons veel geld bespaart.
Verzendmethode en bewaartijden
Verpakking en houdbaarheid
Onze producten worden verpakt en geëtiketteerd volgens de Spaanse en Europese richtlijnen. Onze producten worden geleverd door een koeriersdienst en worden in een speciale opgietvloeistof bewaard om ze fris te houden zodat de wekenlange opslag en het transport geen negatieve invloed hebben op de eindkwaliteit. De gedroogde culturen kunnen zelfs meerdere maanden worden bewaard. Het is dan ook weinig waarschijnlijk dat de cultuur tijdens de verzending schade oploopt. Mocht u echter vermoeden dat uw cultuur niet correct werkt, kunt u altijd een e-mail sturen naar contacto@kefiralia.es. We helpen u graag verder. Als we vaststellen dat de cultuur in slechte staat verkeert zullen we u kosteloos een nieuwe cultuur toesturen.
Houdbaarheidstabel
Deze tabel verwijst altijd naar door Kefiralia verpakte en voor opslag klaargemaakte producten en is indicatief. U moet altijd rekening houden met de vervaldatum op het etiket van het product.
Product | Houdbaarheidsduur, bij kamertemperatuur | Houdbaarheidsduur, tussen 1 en 6 graden Celsius |
Verse waterkefir | 14 dagen | 30 dagen |
Verse melkkefir | 14 dagen | 30 dagen |
Komboecha | 1 maand | 3 maanden |
Gedroogde producten, moederdegen, kefir, yoghurt, tempé... | 6 maanden | Jaren |
Sanitaire garantie en probiotische kwaliteit
Kefiralia is een handelsmerk van het bedrijf Burumart Commerce S.L met btw-nr. B-75070599 en sanitair registratienummer 31.003004/SS voor de productie, verwerking en behandeling van enzymen. Om de probiotische werking van onze culturen te kunnen garanderen en optimaliseren voeren we regelmatig tests uit om de volgende factoren te meten:
- Het niveau van activiteit van de probiotische micro-organismen in de culturen om een doeltreffende kolonisatie in het spijsverteringskanaal te verzekeren.
- Het aantal kolonievormende eenheden om ons ervan te vergewissen dat er voldoende probiotische micro-organismen aanwezig zijn om de spijsverteringszuren te overleven.
- De aanwezigheid van bacteriën, schimmels en gisten die nodig zijn om de verschillende zones van het spijsverteringsapparaat te kunnen koloniseren.
Om de voedselveiligheid te borgen voeren we, in overeenstemming met de Europese wetgeving, ook tests uit om de aanwezigheid van onderstaande ziekteverwekkers te voorkomen:
- Coliforms (ISO 4831, ISO 4832)
- Escherihia coli (ISO 7251)
- Salmonella species (ISO 6579)
- Staphylococcus aureus (6888-1-3)
- Listeria monocytogenes (ISO 11290-1)